Mjød egner sig mere end bare almindeligt godt i køkkenet. Honningens sødme er en smagsforstærker, på samme måde som salt også er det. Nogle mjødvarianter passer bedst til desserter, andre kan bruges til både forret, hovedret og dessert - og så passer de allesammen udmærket i kokkens vinglas.


 

Mjødglaseret kylling


1/2 dl Mørk Mjød
1/2 dl Mørk Sirop
Salt,peber.

Ovnen tændes og sættes på 200 grader varmluft.
Kyllingen skylles og dubbes derefter tør med køkkenrulle.
Ingredienserne røres sammen og smøres ud over hele kyllingen, der derefter lægges i fad.
Sæt fadet i ovnen i 15 minutter. Skru derefter ovnen ned på 180 grader, og lad kyllingen stege videre i yderligere 40 - 45 minutter.
Kyllingen skal gerne hvile i 5-10 minutter, før den serveres.

 



Pandekager med Normanner Mjød

3 æg
2 dl mælk
1/2 dl Normanner  Mjød
3 dl vand
1/2 tsk salt
1/2 tsk kardemomme
1 spsk sukker
70g smeltet smør
Mel til dejen får en passende konsistens

Bland alle ingredienser sammen, og bag pandekagerne ved høj varme. Serveres med fløde & syltetøj.

 



Gammeldags æblekage med Bjørnemjød

Makroner
Fløde (evt. blandet med et spsk.-fuld Mascarpone)
Kanel
1-2 spsk. brun farin.
Æbler
1/4-1/2 dl Bjørnemjød.

Æblerne skrælles og skæres i tern. Er man til æbler med bid i, skal ternene være af en ok størrelse; er man mere til æblemos, skæres de i små tern.
Æbletern kommes på en stegepande og der strøs kanel over (mængden afhænger af smag og behag - og af mængde æbler). Tilsæt brun farin og giv herligheden en ordentlig omgang varme, til farinen er smeltet. Derefter skrues ned for varmen, hvorefter æbleternene skal stå og småsimre i 5 minutters tid.
Imens lægges en bund af makroner i en skål/fad (eller i portionsglas). Fløden piskes og evt. Mascarpone røres i. 
Opmærksomheden vendes atter mod æbletern, hvor der skrues op for varmen-helt op (ellers lykkes flamberingen ikke). Pas på at det ikke brænder på. Emhætten slukkes!, panden tiltes en smule, Bjørnemjød kommes i bunden, og der sættes ild til. Det brænder kun et lille øjeblik, og så snart flammerne er væk, slukkes for varmen.
Lad herligheden køle en smule, og hæld så ud over makronerne. Spises lun med den nypiskede fløde til.

 



Panderet med Lager Mjød

(Ingredienslisten er vejledende. Panderet er i dette tilfælde synonym med "tid til at tømme køleskabet".)

1-2 nævefulde ærter.
4-5 gulerødder, kogte i usaltet vand & skåret i skiver.
2-3 spsk. salatost i tern.
Kød - det kan være alt fra skiver af pølser, små frikadeller, brunet hakkekød, kylling i tern; ALT kan bruges.
1 løg i tern - eller en rest forårsløg, hvis det er det, der er i gemmerne.
Salat: En rest frisk, en blomkålsblanding, kål - alt kan bruges.
Kogt pasta. Skruer er fint - frisk pasta er endnu bedre; især ravioli/tortellini.
1 dåse kokosmælk
1 tsk. (med top!) rød karrypasta
Evt. ananas i tern.
Salt
Peber
En god sjat Lager Mjød.
Alle ingredienser kommes i en stor pande - evt. en wok. Start med løg og kød, og slut af med salat. Smages til med evt. mere karrypasta og salt/peber. Lad simre ved svag varme i 10-15minutter.